Revista Portuguesa de Estomatologia, Medicina Dentária e Cirurgia Maxilofacial
SPEMD | 2012 | 53 (3) | Page(s) 153-158
Investigation
Correlation between chemical composition and sealing ability of various gutta-percha brands using different filling techniques
Correlação entre composição química e selamento de várias marcas de gutta-percha utilizando diferentes técnicas obturadoras
a Department of Endodontics, University of Fortaleza, UNIFOR, Fortaleza, Brazil
b Department of Endodontics, Piracicaba School of Dentistry, University of Campinas, São Paulo, Brazil
c Department of Organic and Inorganic Chemistry, Federal University of Ceará, Fortaleza, Brazil
d Department of Endodontics, Rio de Janeiro State University, Brazil
Eduardo D. Gurgel-Filho - gurgeleduardo@aol.com
Article Info
Rev Port Estomatol Med Dent Cir Maxilofac
Volume - 53
Issue - 3
Investigation
Pages - 153-158
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Article History
Received on 21/02/2012
Accepted on 19/04/2012
Available Online on 13/06/2012
Keywords
Abstract
The purpose of this in vitro study was to determine the apical seal of three different obturation techniques and correlated to the chemical composition of five gutta-percha cone brands. Five brands were used: Dentsply; Tanari; Konne; Obtura Spartan and Analytic Endodontics. One hundred and twenty human upper central incisors were instrumented using a pressureless crown-down technique and irrigated with 0.9% saline solution. The experimental groups were obturated using the Continuous Wave of Condensation and with a shaped single cone technique. The control group was obturated using the lateral condensation. All specimens were stored in 100% humidity for 1 week, coated with nail varnish, except for the apical 2 mm, and suspended in India ink for 10 days. Teeth were decalcified, rendered transparent, and linear dye penetration was measured. The results showed significantly greater dye penetration between lateral condensation and shaped single cone and wave of condensation. Could be concluded that the best technique was the wave of condensation and the brands Obtura and Tanari had the best results. © 2012 Sociedade Portuguesa de Estomatologia e Medicina Dentária. Published by Elsevier España, S.L. All rights reserved.
Resumo
O objetivo do presente estudo foi determinar o selamento apical de três diferentes técnicas de obturação na qual foram utilizadas 5 diferentes marcas de cone de guta-percha. As marcas utilizadas foram: Dentsply, Tanari, Konne, Obtura Spartan e Analytics Endodontics. Cento e vinte incisivos centrais superiores foram instrumentados utilizando uma técnica crown-down sob irrigação constante de solução salina 0.9%. Os grupos foram obturados utilizando duas diferentes técnicas: a) técnica da onda contínua de condensação com auxílio do aparelho System B ou b) técnica do cone único. No grupo controle foi utilizado condensação lateral. Todos os espécimes foram armazenados por 7 dias em 100% de umidade. Decorridos os 7 dias os espécimes foram cobertos com esmalte de unha, deixando livre os 2 mm apicais, e colocados em tinta nanquim por mais 7 dias. Os dentes foram então descalcificados, diafanizados e a penetração do corante foi mensurada. Os resultados mostraram uma maior penetração do corante nas técnicas de condensação lateral e na técnica do cone único do que na onda contínua de condensação. Pode ser concluído que a melhor técnica de obturação foi a onde contínua de condensação associada aos cones da marca Obtura e Tanari. © 2012 Sociedade Portuguesa de Estomatologia e Medicina Dentária. Publicado por Elsevier España, S.L. Todos os direitos reservados.