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Revista Portuguesa de Estomatologia, Medicina Dentária e Cirurgia Maxilofacial

SPEMD - Revista Portuguesa de Estomatologia Medicina Dentária e Cirurgia Maxilofacial | 2025 | 66 (3) | Page(s) 115-123


Original research

Impact of coffee exposure on the color adjustment potential of universal-shade resin composites: an in vitro study

Impacto da exposição ao café no potencial de ajuste de cor de compósitos de resina de tonalidade universal: um estudo in vitro


a Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Türkiye
b Department of Restorative Dentistry, School of Dentistry, Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Türkiye
Tu?ba Misilli - dt.tugbay@outlook.com

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Volume - 66
Issue - 3
Original research
Pages - 115-123
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Received on 01/04/2025
Accepted on 20/07/2025
Available Online on 01/10/2025


Objectives: This study aimed to evaluate the color adjustment potential (CAP) of a universal- shade composite resin applied to acrylic teeth of different shades under various storage conditions and over different time intervals. Methods: A universal-shade composite (Omnichroma; Tokuyama, Tokyo, Japan) and acrylic molar teeth in three shades (A1, A2, D4) were used. Two types of samples were prepared: dual-shade (Class I restorations with 5-mm diameter and 2-mm depth in acrylic teeth) and single-shade (artificial tooth replicas). Specimens were stored in either distilled water or coffee. Color measurements were performed using a spectrophotometer at baseline, 1 day, 1 week, and 1 month. Color differences (ΔE00) were calculated using the CIEDE2000 formula. ΔE00 values were analyzed with two-way ANOVA and Tukey’s tests. CAP00 values were analyzed using the three-way ANOVA for intergroup comparisons and repeated measures ANOVA with Bonferroni tests to assess time-related effects. Results: At baseline, the ΔE00 values were lowest in the A1 group for both sample types, followed by A2 and D4. After 1 month, coffee immersion led to significantly higher ΔE00 values than distilled water in all groups. CAP00 values significantly decreased between 1 week and 1 month in coffee-stored samples. All shade and storage subgroups showed a significant time-dependent increase in CAP00 (p < 0.05). Conclusions: One-month storage in distilled water enhanced CAP in all groups. In turn, prolonged coffee exposure increased color differences and diminished the color harmony of restorations over time.


Objetivos: Este estudo teve como objetivo avaliar o potencial de ajuste de cor (CAP) de uma resina composta de cor universal aplicada a dentes artificiais de diferentes tonalidades, sob diferentes condições de armazenamento e em vários intervalos de tempo. Métodos: Uma resina composta de cor universal (Omnichroma; Tokuyama, Tóquio, Japão) e dentes molares artificiais em três tonalidades (A1, A2, D4) foram utilizados. Dois tipos de amostras foram preparados: restaurações de tonalidade dupla (Classe I) e réplicas de dentes artificiais de tonalidade única. As amostras foram armazenadas em água destilada ou café. As medições de cor foram realizadas com um espectrofotômetro no momento inicial e ao fim de 1 dia, 1 semana e 1 mês. As diferenças de cor (ΔE00) foram calculadas utilizando a fórmula CIEDE2000. Os valores de ΔE00 foram analisados com ANOVA de dois fatores e testes de Tukey. Os valores de CAP00 foram analisados com ANOVA de três fatores para comparações entre grupos e ANOVA de medidas repetidas com testes de Bonferroni para avaliar os efeitos ao longo do tempo. Resultados: No momento inicial, os valores de ΔE00 foram mais baixos no grupo A1 para ambos os tipos de amostras, seguidos por A2 e D4. Após 1 mês, a imersão em café resultou em valores de ΔE00 significativamente superiores aos da água destilada em todos os grupos. Os valores de CAP00 diminuíram significativamente entre 1 semana e 1 mês nos grupos armazenados em café. Todos os subgrupos de tonalidade e armazenamento apresentaram um aumento significativo do CAP00 ao longo do tempo (p < 0,05). Conclusões: O armazenamento por um mês em água destilada melhorou o CAP em todos os grupos. Por outro lado, uma exposição prolongada ao café aumentou as diferenças de cor e reduziu a harmonia estética das restaurações com o tempo.


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