Revista Portuguesa de Estomatologia, Medicina Dentária e Cirurgia Maxilofacial
SPEMD | 2013 | 54 (1) | Page(s) 8-12
Research
The effect of water and sodium hypochlorite disinfection on alginate impressions
A eficácia da água e do hipoclorito de sódio na desinfeção de impressões em alginato
a Faculty of Dental Medicine, University of Porto, Oporto, Portugal
Benedita Sampaio-Maia - bmaia@fmd.up.pt
Article Info
Rev Port Estomatol Med Dent Cir Maxilofac
Volume - 54
Issue - 1
Research
Pages - 8-12
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Article History
Received on 27/07/2012
Accepted on 19/12/2012
Available Online on 27/02/2013
Keywords
Abstract
Introduction: The control of cross-infection is an imperative issue when dealing with dental impression materials in Dentistry and the lack of procedures for its control is currently a real problem. The aims of the present study consisted in evaluating the effectiveness of water washing and sodium hypochlorite disinfection in reducing the microbial load of alginate after mouth contact. Materials and methods: Thirteen students voluntarily participated in the present study. The inclusion criteria were age between 21 and 24 years, inexistence of smoking habits and systemic and salivary gland pathologies, DMFT index (decay/missing/filled teeth) ≤5 and tooth brushing with right hand. For each participant, one impression was taken in alginate from the mandibular arch. These samples were submitted to water wash and sodium hypochlorite disinfection and to subsequent microbiological analysis. Statistical analysis included the analysis of variance for multiple comparisons (one-way ANOVA) followed by Student’s t-test. Results: After mouth contact, alginate microbial count increased from 1.59±2.79 to 2.68×103 ±6.19×102 CFU/mm2. It was verified that after water wash the microbial count decreased to 48.5% while after sodium hypochlorite disinfection microbial count decreased to 99.99%. Conclusion: Dental impression materials can act as vectors transmitting a significant amount of microorganisms. Sodium hypochlorite disinfection is an efficient disinfection method for alginate impressions. Tap water rinsing reduces microbial load but does not eliminate the cross-infection potential of alginate. © 2012 Sociedade Portuguesa de Estomatologia e Medicina Dentária. Published by Elsevier España, S.L. All rights reserved
Resumo
Introdução: O controlo da infeção cruzada dos materiais de impressão em Medicina Dentária é de extrema importância e a falta de procedimentos para o seu controlo constitui atualmente um problema real. Os objetivos do presente trabalho consistiram na avaliação da eficácia da lavagem com água e da desinfeção com hipoclorito de sódio na redução da carga microbiana do alginato após o contacto com a cavidade oral. Material e métodos: Treze estudantes participaram voluntariamente no estudo. Os critérios de inclusão foram a idade entre 21-24 anos, ausência de hábitos tabágicos e de patologias sistémicas e das glândulas salivares, índice CPO (dentes cariados, perdidos e obturados) ≤5 e escovagem com a mão direita. Uma impressão em alginato da arcada mandibular foi obtida de cada participante. As amostras foram submetidas aos métodos de lavagem/desinfeção e, posteriormente, à análise microbiológica. Os testes ANOVA para comparações múltiplas e o teste t de student foram utilizados como ferramentas para a análise estatística. Resultados: O alginato após o contacto com a cavidade oral apresentou uma carga microbiana de 2,68×103 ± 6,19 ×102 CFU/mm2. A simples passagem por água corrente diminui a carga microbiana em 48,5%, enquanto que a desinfeção com hipoclorito de sódio diminui a carga microbiana em 99,99%. Conclusão: Os materiais de impressão podem ser veículos de transmissão de microrganismos. O hipoclorito de sódio é um método de desinfeção eficaz para as impressões em alginato. Apesar da lavagem com água corrente reduzir significativamente a carga microbiana, não elimina o potencial de infeção cruzada das impressões em alginato. © 2012 Sociedade Portuguesa de Estomatologia e Medicina Dentária. Publicado por Elsevier España, S.L. Todos os direitos reservados